Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Η ιστορία ενός σοφού



Μια μέρα εκεί που ο Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του.

Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να του κάνει το τεστ της «τριπλής διύλισης.

-«Tριπλή διύλιση;» ρώτησε με απορία.
-Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις. Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας. Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια?

-Ε... όχι ακριβώς, απλά το άκουσα όμως και...

-Μάλιστα. Aρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα. Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο αυτό της καλοσύνης.
Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό?

-Καλό? Όχι το αντίθετο μάλλον...

Aρα, συνέχισε ο Σωκράτης
-θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια.

Ο τύπος έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία

Παρόλα αυτά συνέχισε ο Σωκράτης
-Mπορεί ακόμα να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο. Το φίλτρο της χρησιμότητας. Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί χρήσιμο σε κάτι?

-Όχι δεν νομίζω...

-Aρα λοιπόν αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω?

Ο τύπος έφυγε ντροπιασμένος και έχοντας πάρει ένα καλό μάθημα.
....
Το παραπάνω περιστατικό δείχνει γιατί ο Σωκράτης ήταν τόσο σπουδαίος φιλόσοφος και έχαιρε τόσο μεγάλης εκτίμησης. Το παραπάνω περιστατικό εξηγεί επίσης το λόγο που ο Σωκράτης δεν έμαθε ποτέ ότι ο Πλάτωνας του πήδαγε τη γυναίκα!"

15 σχόλια:

Haris είπε...

Ε βέβαια, αφού δεν ήθελε να ακούσει κάτι που δεν θα του είναι για καλό, ούτε και χρήσιμο, λογικό ήταν να μην μάθει για την γυναίκα του.

Πολύ ωραίο...

Skouliki είπε...

καλοοοοοοοοοοοοοοο

καλημεραααα

Swell είπε...

Κι ο Σωκράτης σκατόσπρωχνε αγοράκια, κάτι που δεν ήξερε η Ξανθίππη.

Εφιάλτης είπε...

Εμ τα ήθελε ή δε τα ήθελε και εμένα μου άρεσε.:-)

Dr. Feleki είπε...

Η γυναίκα του Σωκράτη τι έλεγε επ' αυτού;

Χαχαχα...καλό εφιάλτη..

Εφιάλτης είπε...

Η γυναίκα του Σωκράτη θα τον κεράτανε με όλους τους αρχαίους φιλόσοφους της εποχής του και αυτό θα έκανε τον κινέζο μπορεί και τον κερατά :p

Βρασίδα δε το έγραψα εγώ αλλά η Μένια μας οπότε σε εκείνη πάει το τελευταίο σου σχόλιο :-)

Menia είπε...

Τον καημενο το Σωκρατη ... καλα τα λέει ο Εφιάλτης.. ή κερατάς ή κινέζος.. Τώρα βέβαια και το τάρανδος θα πήγαινε αλλά τεσπα!! :Ρ

Εφιάλτης είπε...

Εντάξει όχι και τάρανδος δε του αξίζει ξέρεις πόσο κόπο έκανε για να φτιάξει αυτό το όνομα; Σε ρωτάω ξέρεις γιατί εγώ δε ξέρω.

Menia είπε...

Μη σκας ουτε εγω ξερω!! ... τωρα για το αν του αξιζει.. ας αφησουμε να το κρινει η γυναικα του αυτη ξερει με ποσους πηγε! :Ρ :Ρ :Ρ Αχ φιλοσοφος ανθρωπος...

Εφιάλτης είπε...

Μια σημειώση Μένια δε ξέρουμε άμα το έμαθε ποτέ ή οχι, ε έχουν περάσει κάτι χρόνια μη φανταστείς πολλά κάτι εκατομμύρια, θα ανατρέξουμε τα βιβλία μάλλον θα ανατρέξουν κάποιοι άλλοι και θα μάθουμε.:p

anemos είπε...

poli kalo kai didaktiko..
oso gia ton platona..
den eixai anaggi apo pidimata kai tetia..i agapi i platoniki den exei sxesei me sex....antitheta o filosofos iksere para poli kala pia i sxesei tou platona me tin gineka tou..kai melista den ton piraze katholou...dioti egnorize ta mistika ton sofon..kai tis agapis.
oi arxeoi ellines gnorizan tin lefki peristera...to pnevma to amilinto kai katharo.

Haris είπε...

Αυτό θα πει φιλόσοφος: να κάνεις πράξη αυτά που πιστεύεις. Όλα τα άλλα είναι εμπαιγμοί.

Ατσαλάκωτος είπε...

Ρε παιδιά ψυχραιμία, τι μικρότητες είναι αυτές. Η ουσία είναι μία, ότι πρώτον δεν πέρασε η κακοήθεια και η ρουφιανιά και δεύτερον αυτός δεν χάλασε την ηρεμία του. Και στο κάτω κάτω της γραφής ποια ήταν η αντιμετώπιση των γυναικών εκείνη την εποχή, ώστε να είναι καλό χρήσιμο και ωφέλιμο αν μάθαινε ότι η γυναίκα του τα φοράει μ' ένα μαθητή του. Άλλωστε ο άνθρωπος στη διάρκεια των αιώνων πάντα είχε πάθη και αδυναμίες, έ ας μην γίνονται αντικείμενο δουλειάς των εκάστοτε καλοθελητών. Τα υπόλοιπα απλά είναι μαλακίες λες και μας ανήκει ποτέ κάποιος ή κάτι....

Εφιάλτης είπε...

Ιωάννη καλώς ήρθες στην παρέα μας
Ατσαλάκωτε δε ξέρω ποιο μήνυμα θα διαβάσεις πρώτο, εγώ σε καλώς ορίζω και από εδώ.

@Ιωάννη μάλλον στο τέλος θέλεις να πεις ότι ήξεραν ποια είναι η λευκά περιστέρα και ποια όχι, απλά δε νομίζω να γνώριζαν.
@Χάρη φιλόσοφος είναι αυτό που είπες, αλλά εσύ αυτά που πιστεύεις τα κάνεις πράξη(δε μιλάω προσωπικά σε σένα, απλά απευθύνομαι σε όποιον το διαβάζει, απλά βρήκα «πάτημα» και έκανα την ερώτηση.
@Ατσαλάκωτε απλά εμείς γράψαμε κάτι το οποίο μας φάνηκε αστείο και ελπίζαμε να φανείς και σε εσάς και στους περισσότερους φάνηκε. Τώρα δε ξέρουμε άμα αυτή η ιστορία κατά πόσο ισχύει και ούτε πρόκειται να το μάθουμε (νομίζω). Άμα θες το δέχεσαι ή όχι. (α και δε είμαι απότομος ή νευριασμένος, για να μην παρεξηγηθούμε το λέω)

Louis είπε...

free popular ringtones download,
free downloadsms tones,
ringtone downloads,