Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Τέλος στην τραγωδία επιτέλους



Αχ πόσο θα ήθελα να ίσχυε αυτός ο τίτλος για το παρακάτω κείμενο! Όμως δυστυχώς δεν ισχύει, καλύτερα μάλλον θα ταίριαζε το «Βοήθεια καιγόμαστε!»
Πώς είπατε;;
Όχι δε μιλάω για το «καυτό» πάρτι στη Μύκονο, ούτε για τη φωτιά των εκλογών, ούτε βέβαια και για ην «κάψα» της Μαριώς για το Γιωργάκη και δυστυχώς ούτε για το αυριανό (;) ντέρμπι των δύο αιωνίων που θα βάλει φωτιά στη καρδιά κάθε φιλάθλου. (αν και από όσο φαίνεται η πρώτη αγωνιστική θα αναβληθεί). Μιλάω για πραγματική ΦΩΤΙΑ με ότι επακόλουθα μπορεί αυτή η λέξη να έχει. Στην κυριολεξία καίγεται η μισή Ελλάδα. Πιο κυριολεξία δε θα μπορούσε να είναι και η άλλη μισή μη νομίσετε ότι τη γλίτωσε, βρίσκεται προς το παρόν σε καραντίνα.

Τι Κερατέα, τι Μεσσηνία, τι Κόρινθος, τι Λάρισα, τι Εύβοια, τι Λακωνία, τι Ταΰγετος, τι Ροδόπη, τι δεν ξέρω εγώ τι άλλο… (με τόσες φωτιές έχω χάσει το λογαριασμό πια :-( ). Όλα τα κανάλια πλέον του «κουτιού» δείχνουν τη φλεγόμενη Ελλάδα.
(Σχεδόν όλα δηλαδή, γιατί αν βάλετε STAR μόνο ειδήσεις δε θα έχει… εκτός αν είναι μεταξύ 8 παρά και 9 παρά και πάλι όμως δεν εγγυώμαι για το περιεχόμενο τους.) Μετά την μεγάλη παρένθεση και δίνοντας λίγο περισσότερη σημασία στις ενημερωτικές εκπομπές κάθε μία έχει το δικό της τίτλο. «Πύρινος κλοιός», «Κόκκινη λαίλαπα», «Η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»… όποιος και αν είναι ο τίτλος, όποια και αν είναι η εκπομπή δε λείπει η υποσημείωση: «44 νεκροί» -μάλλον έχω μείνει πίσω- 46 λένε τώρα και αλλού 47.

Άντε λες για το δάσος που κάηκε κάνεις αναδάσωση, άντε και τα σπίτια που κάηκαν τα ξαναχτίζεις, τους ΝΕΚΡΟΥΣ όμως, πώς τους ξαναφέρνεις πίσω. Με 6000 ψωρόευρώ;; Δε νομίζω (δηλαδή είμαι σίγουρη. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙΣ). Όσοι έμειναν άστεγοι;; Αυτοί τι;;
Για να συνέλθουν λίγο όσοι νομίζουν ότι θα έχουν συμφέρον από όλη αυτή την ιστορία. Ειλικρινά δε με νοιάζει αν ήταν το ΠΑΣΟΚ, οικοπεδοφάγοι, νέου είδους τρομοκράτες, αν ήταν μια γριά, ή ένας νεαρός. Με νοιάζει ότι από ΤΩΡΑ η Ελλάδα θα είναι «αλλιώς». Θα έχει χάσει 50 (από ότι φαίνεται αυξάνονται) ανθρώπους (γυναίκες, άντρες, παιδιά, ηλικιωμένους) και θα πασχίζουν όσοι σώθηκαν -τα υπόλοιπα εκατομμύρια δηλαδή- να ανασάνουν και να μην πλημμυρίσουν. Διότι όπως μάθαμε στο δημοτικό κιόλας, χωρίς «πράσινο» (δέντρα και φυτά) ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ (με τα τωρινά δεδομένα) ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ. (εκτός των ίδιων των φυτών βεβαίως).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μιλάμε για εμπρησμό (και αυτό είναι και το χειρότερο). Τώρα θα μου πείτε βέβαια ποιος είπε το αντίθετο; Κανείς. Το θέμα όμως είναι να βρεθούν οι εγκληματίες (γιατί για αναίσθητους, ανεγκέφαλους, συμφεροντολόγους εμπρηστές μιλάμε) και να τιμωρηθούν (όχι απαραίτητα μπαίνοντας φυλακή ή πληρώνοντας, αλλά αναδασώνοντας και χτίζοντας).
Αν μιλάμε λοιπόν για αυτούς που ψάχνουν συμφέρον τότε ναι, θα χτίσουν εκεί που κάηκαν, σίγα μην γίνει αναδάσωση, σάμπως ΤΟΥΣ νοιάζει;;; Φυσικά και όχι, αυτός ήταν και ο αρχικός σκοπός τους….
Τι και αν το κοριτσάκι με το πειστικό πρόσωπο της greenpeace μιλάει εκ μέρους όλων των παιδιών;; Το αποτέλεσμα;;;
ΚΑΝΕΝΑ απολύτως. Οι φωτιές συνεχίζονται, για να μην πω αυξάνονται και εγώ κάθομαι και γράφω αυτό το άρθρο κοιτώντας απέναντι την Εύβοια να φλέγεται, τον ουρανό να έχει ένα κοκκινομωβπορτοκαλοροζ χρώμα (τώρα που βράδιασε φαίνεται μόνο ένα κόκκινο νέφος πίσω από το βουνό και η φωτιά από μπροστά) και την αποπνικτική ατμόσφαιρα που είναι μόνο η αρχή. Ότι και να πω δε θα βοηθήσει, όσες σελίδες και αν γράψω το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο, η φωτιά ακόμη θα μαστίζει την Ελλαδίτσα μας. Τα ʽθελαΝ, τα πάθαΜΕ.

***Και φυσικά μην ξεχνάμε να ευχαριστήσουμε όσες ξένες χώρες έστειλαν και πρόκειται να στείλουν βοήθεια, μεταξύ των οποίων τη Γαλλία και τη Ρωσία, την Ισπανία, την Ισλανδία, την Κύπρο, τη Νορβηγία κ.α. . (αν κάνω κάποιο λάθος διορθώστε με).
*Αύριο αναμένεται χειρότερη εξέλιξη.

Αυτό και αν είναι εφιάλτης! :-(

* Αναθεωρήσεις: Επειδή το κείμενο γράφτηκε μεσημέρι προς απόγευμα, αναθεωρώ κάποια δεδομένα. Επίσημα οι νεκροί είναι 49 και ανεπίσημα 52. Άνθρωποι από τη Άνω Στείρα (ή Στύρα δεν είμαι σίγουρη) και το Αλιβέρι μεταφέρονται με πλοία στην Αγία Μαρίνα. Επίσης μεταφέρθηκαν και στον Ωρωπό.
*Η πρώτη αγωνιστική τελικά αναβλήθηκε και θα λάβει χώρα είτε το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (πιο πιθανό) είτε θα ξεκινήσει κατευθείαν στις 23 Σεπτεμβρίου.
*Τα Καλύβια έχουν πάρει φωτιά και απειλείται το Λαγονήσι.

***Τα συλλυπητήρια μου σε όσους έχασαν σε αυτήν την αλυσίδα των εμπρησμών αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το κείμενο κανονικά θα έπρεπε να δημοσιευτεί από την Μένια, αλλά επειδή αντιμετωπίζει πρόβλημα όπως θα είδατε και εσείς στο chat του blog, μου είπε να το ανεβάσω εγώ.

11 σχόλια:

Dr. Feleki είπε...

Αηδία. Αηδία γι' αυτούς που περιφέρονται ανάμεσα σε καμμένα πτώματα για να κερδίσουν ψήφους και ευνοιες. Ενώ όταν ο κόσμος τους χρειάστηκε "συνεδρίαζαν"...

Κρίμα ρε παιδια... κρίμα...

Εφιάλτης είπε...

Καταρχήν τα βάζω με τους πυροσβέστες όταν πιάνει μια φωτιά κάνουν και κάποιες ζώνες, νομίζω;

Όταν πιάνει μια φωτιά δε ρίχνεις το νερό στο κέντρο, έτσι εξαπλώνεις περισσότερο την φωτιά, νομίζω;

Όταν πιάνει μια φωτιά ρίχνεις με τα καναντερ εκεί που η φωτιά απειλεί σπίτια και όχι σε καμένες ελιές, αλλά υπάρχει πιθανότητα αναζυπήρωσεις(σσ: του Χαρίτου αυτή)

Αλλά οι πυροσβέστες εδώ και 3 μέρες δουλεύουν όλες τις ώρες και δικαιολογημένα είναι κουρασμένοι αλλά αυτό δεν τους δικαιολογεί και απόλυτα.

Πάμε και στους αστυνομικούς όλοι μάθαμε το γεγονός της μητέρας με τα παιδιά που κάηκαν ζωντανοί εδώ το λάθος είναι 100% της αστυνομίας(βάση των ΜΜΕ) γιατί τους είπαν να πάει εκεί που υπάρχει φωτιά με αποτέλεσμα να τρακάρει με το πυροσβεστικό όχημα και να έχουμε το αποτέλεσμα που είχαμε.

Εδώ ο κόσμος καίγεται το μ**νι χτενίζεται όπως λέει και μια παροιμία, που ταιριάζει απόλυτα στο δελτίο του Star.

Συνεχίζουμε με τους εμπρηστές στην φωτιά Ταϋγέτου την φωτιά την έβαλε μια γιαγιά που ήθελε να κάψει κάποια ξερά χόρτα(ψέμμα) στημένο ήταν για να πάρει φωτιά, οι χωριάτες μάθανε και τον αγροτουρισμό για ποιο λόγο; Να κρατήσουν τους νέους στα χωρία κοιτάχτε την τρόπο βρήκαν για να κρατήσουν τους νέους, είναι να μην τρελένεσαι.

Πάμε και στους κατοίκους σε κάποια ρεπορτάζ που έκαναν τα τοπικά κανάλια της περιοχής μου έδειχναν ανθρώπους που καιγόντουσαν τα σπίτια τους και πάει σε ένα νέο και τον ρωτά το σπίτι καιγέται θα κάνεται τίποτα, η απαντήση του ήταν ναι καίγεται τι να κάνω; Θα μου πεις και τι να κάνει αλλά το ύφος: Έλα μωρέ δε συμβαίνει και τίποτα, δε σας βάζει σε υποψίες ότι κάτι βρωμάει εδώ;

Δηλαδή οι άνθρωποι που κάηκαν για να σώσουν τις περουσίες τους ήταν ηλίθιοι;

Πάμε παρακάτω εδώ στην πόλη μου που πήραν φωτιά μερικές περιοχές ξέρουμε ποιοι της βάλανε (αλλά δε έχεις στοιχεία) και βγήκαν στην τηλεόραση και κλαιγόντουσαν, έλεος μου ήρθε να σπάσω την τηλεόραση.

Πάμε και στην πολιτεία πήγε ο Ρουσόπουλος στην Ηλεία που κάηκαν τα χωριά και χάθηκαν άνθρωποι και τις είπε να μην κάνει έτσι, ΡΕ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ.Που πας ρε Καραμήτρο τι είπες στην γυναίκα που έχασε ανθρώπους δικούς της και την περουσία της,ευτυχώς ήταν ένας από πάνω και τον έβρισε και έφυγε.

Μην συνεχίσω, μπορεί να πείτε ότι λέω ηληθιότητες αλλά έγω έτσι τα βλέπω, α και ήμουν παρών σε δυο πυρκαγιές και μεγάλες και τα είδα από κοντά τα περισσότερα.

o βασιλιάς του δάσους είπε...

to gmt einia pote epitelous kapios tha endiaferete prin tis foties kai oxi gia to meta,,,

kapote enas dimosiografos tolmise na pei pos oi gkrizoi likoi dilosan episima pos tha kapsoun oloin tin ellada,,me apotelesma o dimosiografos aftos na apolithi apo ekei pou douleve.

kai aftin tin stigmi psaxnoun gia efthines ta komata kai oi [parataksis pezintas kiriolektika me ton pono mas..

pote lipon tha ksipnisoume epitelous???

Swell είπε...

Στο ίδιο έργο θεατές. Στο γενικό (όλη η Ελλάδα) και το ειδικό, βλέποντας το βράδι που πηγαίνω βόλτα τους σκύλους μου, την κρυφοφωτισμένη με πορτοκαλί Εύβοια.

Εφιάλτης είπε...

Περίμενε λίγο βρε Βασιλιά πως ξέρεις ότι θα υπάρξει φωτιά σε μια περιοχή;
Δασοφύλακες δυστυχώς δε υπάρχουν τους "παρέσυρε" η "φωτιά".

Όσο για τους Γκρίζους Λύκους είναι άλλη ιστορία.

Τα πολιτικά κόμματα εδώ τι να πεις, ούτε το πόνο του άλλου δε σέβονται.

Πότε θα ξυπνήσουμε; Ποτέ.

Άσε βρε Swell εγώ που βλέπω κάθε μέρα φωτιά τι να πω;

Πριν ξέχασα να γράψω για την αναδάσωση αυτό δε πρόκειται να γίνει ποτέ, ας πάρουμε για παράδειγμα την Ισπανία ή την Πορτογαλία(πάντως ήταν Ιβιρική Χερσόννησο) που κάηκαν μεγάλες εκτάσεις και μέσα σε 2 χρόνια είχαν πάλι δέντρα αυτό έγινε με την αναδάσωση αλλά άμα σε έβλεπαν να πατάς το δάσος εκτός από τι πήγαινες φυλακή πλήρωνες και πρόστιμο.Αυτό δε πρόκειται να γίνει ποτέ στην Ελλάδα τους λόγους άλλη φορά που θα μου δοθεί η ευκαιρία.

Marvin είπε...

Ποιοι γκριζοι λυκοι ρε παιδια...

Εχουμε μπολικα εγχωρια γουρουνια...

tzonakos είπε...

Aποστροφή και απογοήτευση.
Σώθηκε τελευταία στιγμή η Ολυμπία, δηλαδη το Μουσείο αν και κάηκε ο Κρόνιος Λόφος απ οτι λένε, με πεύκα εκατοντάδων ετών.
Δεν θα θελα να μαι θύμα, δεν θα θελα να μαι υπουργός, δεν θα θελα να μαι ελληνας σήμερα.
Βαριά κουβέντα, αλλα δεν θα θελα να ειμαι καν εδω κοντά.

Menia είπε...

Τζονάκο στο τελευταίο συμφωνώ δε θα ήθελα να είμαι καν εδω...

Εφιάλτη, για ότι αναφέρεις σχετικά με το Star μάλλον θα διαφωνίσω και ξέρεις το λόγο; Όχι γιατι ο κόσμος καίγεται και αυτοί στο χαβά τους, αλλά για το γεγονός ότι και τα άλλα κανάλια το ξεφτύλισαν πλέον, χάθηκε να έκαναν το πρόγραμμα τους κανονικά, άντε και να πρόσθεταν και δύο εκπομπές ενημερωτικές και κατα τα άλλα να διέκοπταν με εκτακτα δελτία;;; Από το να μιλάνε όλη την ώρα και να μη λένε ουσιαστικά τίποτα.., οι μίσοι να λένε άλλα και οι άλλοι μίσοι άλλα, να βγαίνει κάθε @#$$@##@$(μην τους χαρακτιρισω πρωι πρωι) και να λέει την κάθε μ@λ@κια του, σίγουρα και αυτά τα κανάλια δεν είναι καλύτερα από το Star.

Τώρα όσον αφορά τους πυροσβέστες εκεί πια τι να πω;; Τι καλύτερο θα μπορούσαν να κάνουν δηλαδή;;; Για πείτε μου;; Όταν υπάρχουν 170+ εστίες απλωμένες σε όλη την Ελλάδα, τι να πρωτοσβήσουν αυτοι;; Πόσα μέσα ποια να έχουν; Όπως πολύ σωστά είπε και κάποιος και τα οικονομικά μέσα λείπουν, άρα και τα υλικά μέσα δε μπορούν να αυξηθούν.

Τώρα και κάτι άλλο τραγικό που άκουσα το πρωί: μια μαμά πήγε να σώσει τα παιδιά της και κάηκαν όλοι μάζι. Ποιος έφταιγε; Τι να σας πω, από όσο άκουσα, είχαν πει νωρίτερα να εκκενώσουν το χωριό και απλά διάλεγαν απο που θα φύγουν (όχι ότι ξέρω αν ηξεραν προς τα που να πανε με τοσες φωτιες αλλα λεμε).

Όσο για τις αντιπυρινικές ζώνες που άναφέρει ο Εφιάλτης, εκεί και να έκαναν δε νομίζω ότι θα βοηθούσαν, όταν η φλόγα μπορεί με τέτοιον αέρα να πεταχτεί και 10 και 15 μέτρα και/ή σε ύψος (για να μην αναφέρω παραπάνω)και η φλόγα να φτάσει στα 50 μέτρα τι ζώνη να βάλουν; (ίσως βέβαια να είχαν γλιτώσει και κάτι, ίσως και όχι).

Γενικά πάντως ότι και να λέμε, ότι έγινε, έγινε δεν αλλάζει και σίγουρα δε φτιάχνεται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε για μελλοντικά το βλέπω... (αλλά αυτό είναι άλλο). Και το χειρότερο;;; Δεν έχει έρθει ακόμη το χειρότερο... πλημμύρες, αναπνευστικά προβλήματα...

Κρίμα όπως είπε και ο Βρασίδας, κρίμα.

Εφιάλτης είπε...

Τα ξένα ΜΜΕ μας λυπούνται έτσι είπαν.

@Marvin είσαι σωστός

@Τζονάκο σε αυτή την περίπτωση ντρεπεσαι να πεις ότι εισαι Έλληνας (όπως είπες και εσύ) τελικά υπάρχουν πολλά καθάρματα.

@Μένια να σου απαντήσω για τις ζώνες:
ζώνες να κάνεις αυτή την συιγμή δε έχει κανένα νόημα απολύτως γιατί καταστραφήκαμε ήδη.Άμα κάνανε ζώνες από την πρώτη μέρα ίσως να είχαμε σώσει κάποια στρέμματα γης και ίσως να μην είχαμε θύματα γιατί το λέω αυτό άμα κάνεις ζώνη η φωτιά δε μπορεί να περάσει μόνο να παει αριστερά ή δεξία που θα βρει κενό οπότε μπορείς να την σταματήσεις, έτσι λέω εγώ, δε είμαι πυροσβέστης γιατί οι πυροσβέστες τα ξέρουν αυτά; (έγινα κακούλης)

Skouliki είπε...

ΑΜΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΜΟΝΤΑΡΙΣΤΑ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΕΤΑ

ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΩ ΠΛΑΝΕ ΜΕ ΚΑΜΜΕΝΟΥΣ ????

ΧΕΣΤΗΚΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΑΝΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΝΑ ΕΙΧΑΝΕ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ..

Εφιάλτης είπε...

Βρε σκουλικάκι τα πλάνα με τους απανθρακωμένους μόνο λογική θέλει για να καταλάβεις πως είναι...