Κυριακή 5 Αυγούστου 2007

Εφιάλτες

Σίγουρα έχει τύχει κάποιες φορές να ξυπνάμε κατατρομαγμένοι, ιδρωμένοι ή κλαμένοι, επειδή είδαμε κάποιον εφιάλτη, ένα τρομακτικό όνειρο που μας τρόμαξε τόσο πολύ ώστε να ξυπνήσουμε.

Όπως το τοποθετεί ο Richard Wilkerson υπάρχουν διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια του ύπνου μας και ξύπνιου μας στα οποία συχνά αναφερόμαστε με τη λέξη «εφιάλτες» και είναι σοφό να ξέρουμε να τα ξεχωρίζουμε. Τα περισσότερα από αυτά που ονομάζουμε εφιάλτες είναι απλά ακραίες αντιδράσεις και φόβος που συνοδεύονται με άβολα όνειρα, τα οποία συμβαίνουν κάποια στιγμή στον καθένα, συνήθως προς το τέλος του κύκλου του ύπνου. Συχνά ξυπνάμε από έναν εφιάλτη και έχουμε έντονα συναισθήματα λύπης, θυμού ή ενοχής, αλλά συνήθως φόβου και ανησυχίας. Αρκετές φορές μας κυνηγάνε (στα όνειρα) και δεν είναι απίθανο για τα παιδιά να κυνηγιούνται από ζώα και φανταστικές φιγούρες, καθώς οι ενήλικες συνήθως καταδιώκονται από αρσενικούς ενήλικες.

Οι βραδινοί τρόμοι συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης ώρας του ύπνου. Το να ξυπνάμε ουρλιάζοντας είναι συνηθισμένο. Για κάποιον που κοιμάται είναι δύσκολο να ξυπνήσει και πολλές φορές δε θυμάται τίποτα παραπάνω από ένα αίσθημα που τον κατακλύζει ή μια σκέτη σκηνή ή και τίποτα. Τα παιδιά που έχουν βραδινούς τρόμους ίσως να έχουν και μια τάση να υπνοβατούν και / ή να «βρέχουν» το κρεβάτι τους… Οι αιτίες των βραδινών τρόμων δεν κατανοούνται εύκολα, παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι οι βραδινοί εφιάλτες είναι από ένα ευκρινώς διαφορετικό στάδιο του ύπνου. Τα παιδιά συνήθως δεν έχουν πια βραδινούς τρόμους στην εφηβεία. Ίσως οι εφιάλτες να σχετίζονται με στρες στους ενήλικες. Μία σύσκεψη με κάποιον θεραπευτή ίσως να ήταν χρήσιμη αν οι βραδινοί εφιάλτες είναι συχνοί ή αρκετά ενοχλητικοί.

Γιατί έχουμε εφιάλτες;


Οι εφιάλτες ίσως να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένου τα ναρκωτικά, τη λήψη φαρμάκων, αρρώστια, κάποιο τραύμα ή μπορεί να μην έχουν κάποια σχετική αιτία και να είναι αυτενεργοί. Συχνά συμβαίνουν όταν υπάρχει άγχος στη ζωή κάποιου και όταν βασικές αλλαγές συμβαίνουν στη ζωή του..

Τι μπορούμε να κάνουμε με τους εφιάλτες;

Ο Όμιλος για την Έρευνα των Ονείρων σημειώνει ότι: "Στα αλήθεια εξαρτάται από την πηγή του εφιάλτη. Αποκλείοντας τα ναρκωτικά, τα φάρμακα ή κάποια αρρώστια σαν αιτία, η συζήτηση με κάποιον θεραπευτή συνιστάται. Είναι χρήσιμο να ενθαρρύνουμε τα μικρά παιδιά να συζητούν τους εφιάλτες τους με τους γονείς τους ή άλλους ενήλικες, αλλά γενικά δε χρειάζονται θεραπεία. Εάν ένα παιδί υποφέρει από συνεχής ή πολύ ενοχλητικούς εφιάλτες, η βοήθεια ενός θεραπευτή ίσως χρειαστεί."

Οι εφιάλτες επίσης προσφέρουν την ίδια ευκαιρία που άλλα όνειρα μπορούν, να ερευνήσουμε τα σύμβολα και τις εικόνες για την ενδυνάμωση της ζωής. Η πρόκληση τις τελευταίες δεκαετίες για το βήμα που έχει γίνει στα όνειρα είναι ότι μας έχει διδάξει διάφορες μεθόδους που αντικαθιστούν την παλιά φράση "Ήταν απλά ένα όνειρο." Στα αμερικάνικα σχολεία, άνθρωποι όπως η Jill Gregory και η Ann Wiseman διδάσκουν πως να αντιμετωπίζουν τους μηχανισμούς tων ονείρων των παιδιών και να επιτρέπουν στα παιδιά να μπουν σε μια σχέση με τα τέρατα των ονείρων τους και τους φόβους τους με ένα νέο και σχετικό τρόπο. Ο Ernest Hartmann και άλλοι ερευνητές βρίσκουν ότι αυτοί που έχουν ευάλωτες προσωπικότητες, ή είναι ευαίσθητοι, δεκτικά άτομα, είναι πιο πιθανό να έχουν εφιάλτες από αυτούς που έχουν πιο δυνατό χαρακτήρα. Πρωτοπόροι όπως η Linda Magallon, ο Stephen Laberge και η Jayne Gackenbach διδάσκουν στους ανθρώπους να ελέγχουν τα όνειρά του και να έχουν τα αποτελέσματα που προτιμούν παρά να γίνονται θύματα των ονείρων τους.

Όσοι λοιπόν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους βραδινούς εφιάλτες ίσως είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια... τώρα οι υπόλοιποι που αντιμετωπίζετε προβλήματα με τους καθημερινούς εφιάλτες της ζωής... εκεί ίσως επιστρέψω μελλοντικά με περισσότερα στοιχεία... Καλούς ύπνους να έχετε!

9 σχόλια:

o βασιλιάς του δάσους είπε...

eisai ..a t o m o .
poli orea parousiases to thema sou..kai pistevo poli katanoito..o megaliteros efialtis mas simera einai i idia i agnia mas..
simera mas anakalipses..ma kai se anakalipsame...se meleto..kai ta leme..na eisai kala....kai oneira agapis makria apo efialtes kai stixia na anemizei to pnevma sou..na eisai panta kala!

Dr. Feleki είπε...

"Οι εφιάλτες ίσως να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένου τα ναρκωτικά, τη λήψη φαρμάκων, αρρώστια, κάποιο τραύμα ή μπορεί να μην έχουν κάποια σχετική αιτία και να είναι αυτενεργοί."

Εσύ φιλαράκι μου σε τι απ' ολα οφείλεσαι; Πως μας...προέκυψες;

Πέρα από την πλάκα ωραίο κειμενάκι. Και το μπλογκάκι έχει όλα τα φόντα να γίνει αρκετά ενδιαφέρον. Θα σε φωνάζω να μου εξηγείς κιόλας τους συχνότατους εφιάλτες μου :D

Ανώνυμος είπε...

Αντιθετα από ότι μας λέει το όνομα σου Εφιαλτη, μια χαρα τα γραφεις. Εφιαλτικό το χιουμορ σου ... Εριξα μια γρηγορη ματια στο μπλογκ.
Οσο για τους άλλους εφιαλτες εκεινους του ύπνου, έχω την εντυπωση ότι μερικες φορες είναι σωτήριοι..! Πολλα ρίχνουμε στα ...αζήτητα του υποσυνειδητου μας ή του σκοτεινου μας εαυτου, αν προτιμας. Καποια στιγμή φιξαρει και αρχίζει το αδειασμα... Οι επαναλαμβανόμενοι εφιαλτες βέβαια είναι αλλη περιπτωση. Εκει πραγματι χρειαζεται ένας καλός ψυχοθεραπευτής ή αν δεν είναι δυνατον αυτό μια ενδοσκόπηση εις βαθος. Βασική προυπόθεση η διαθεση συγχωρησης τόσο του εαυτου όσο και των περιξ αυτου...

Menia είπε...

Σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας!

Υ.Γ.1 Βασιλιά έγραψες.... "o megaliteros efialtis mas simera einai i idia i agnia mas"

Υ.Γ.2 Βρασιδα χαίρομαι που βλέπεις φωτεινό μέλλον για το blog είναι πολύ θετικό για μας!

Και για να μην είμαι πάλι εκτός θέματος... γενικά οι εφιάλτες είναι πολύπλοκοι και σίγουρα κινούν τη φαντασία μας... Και όσο για αυτούς της καθημερινότητας... τι να πω... Εφιαλτικός ο κόσμος που ζούμε! :Ρ

Menia είπε...

Eriethel η αλήθεια πως χρειάζεται αντιμετώπιση αλλά στην Ελλάδα δυστυχώς το θεωρούν (γενικά υπάρχουν και εξαιρέσεις) πολύ "κάπως" να [ας σε καποιον θεραπευτή δυστυχώς.

Υ.Γ. Όσο για τα καλά σου λόγια σε ευχαριστούμε πολύ! :)

anemos είπε...

to mono pou exo na po..oi efialtes en sinidisi...na ksipnisoun tous ksipnious kai politismenous efialtes mas..na eisaste oloi kala...eriethel xerome pou se sinanto sto fos !!!!

Lampirella είπε...

" Take this kiss upon the brow!
And, in parting from you now,
Thus much let me avow-
You are not wrong, who deem
That my days have been a dream;
Yet if hope has flown away
In a night, or in a day,
In a vision, or in none,
Is it therefore the less gone?
All that we see or seem
Is but a dream within a dream.

I stand amid the roar
Of a surf-tormented shore,
And I hold within my hand
Grains of the golden sand-
How few! yet how they creep
Through my fingers to the deep,
While I weep- while I weep!
O God! can I not grasp
Them with a tighter clasp?
O God! can I not save
One from the pitiless wave?
Is all that we see or seem
But a dream within a dream?"

Edgar Allan Poe

Εφιάλτης είπε...

Βασιλιά δε είμαι εγώ άτομο γιατί δε το έγραψα εγώ αλλά η Μένια.:)

Όσο για αυτό που έγραψες(o megaliteros efialtis mas simera einai i idia i agnia mas..) απλά έγραψες.:D

Βρασίδα εγώ απλά είμαι ένας εφιάλτης από άλλο όνειρο που δε ξέρω άμα κυριαρχήσω και στα δικά σας αλλά με καλό σκοπό(αλλά εφιάλτης με καλό σκοπό δε υπάρχει, αλλά εγώ είμαι εξαίρεση)

Ερέθιελ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά αυτό το κείμενο το έγραψε η Μένια μας.

Ιωάννη σωστός είσαι και Lampirella ο Edgar Allan Poe είναι φοβερός(κοράκι :D)

anemos είπε...

ksanadiavasa to post..
kai perasa na po mia kalinixta me onira glikaQ)))