Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Φιλία

Εγώ ο μικρός ο αμνός του Θεού, ξεχασμένος στο νότο γεννημένος αλλού, μπορώ να δω και να αναλύσω τι πραγματικά λείπει στον άνθρωπο -εκτός από αγάπη- ξέρετε τι του λείπει;

Το χάσμα των γενεών, η εφηβεία, τα πρότυπα, η περιθωριοποίηση, τα ναρκωτικά, η μόδα, η γλωσσομάθεια, ο αναλφαβητισμός, ο διάλογος, η διαφήμιση, η οικογένεια μερικά από αυτά απασχολούν τα παιδιά της ηλικίας μου(που εγώ μπορώ να τα αναλύσω), αλλά αυτό που πράγματι λείπει από το νέο και από τους μεγαλύτερους είναι η φιλία κάτι το οποίο θα τον ακολουθεί μέχρι και τα τελευταία βήματα της ζωής του.

Άμα καθίσουμε και αναλύσουμε τον ορισμό της φιλίας θα δούμε ότι δε έχει καμία σχέση με τα δεδομένα της καθημερινότητας. Ο ορισμός της φιλίας είναι ο ψυχικός δεσμός μεταξύ δυο ή περισσότερων ατόμων, που διέπεται από αμοιβαία στοργή, ενδιαφέρον, εκτίμηση, εύνοια, καλή διάθεση.

Η ουσιαστική έλλειψη φιλίας οφείλεται ότι:

-Ο άνθρωπος ενδιαφέρεται μόνο για τον ευατό του, φθονεί τους άλλους, τους ανταγωνίζεται προσπαθεί να τους κάνει κακό και είναι καχύποπτος άρα, δεν έχει μάθει να κάνει υποχωρήσεις και να κατανοεί τον άλλον(δε ενδιαφέρεται να τον ακούσει).

-Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει απομονώσει τον άνθρωπο -στο οποίο έχει συμβάλλει στο άξενο των μεγαλουπόλεων και ο άκριτος ανταγωνισμός- και του στερεί και τον ελεύθερο χρόνο του που να βρει το χρόνο να κάνει φιλίες και ιδιαίτερα να τις διατηρήσει.

Οπότε γίνεται μισάνθρωπος, απομονωτικός και καταφεύγει σε ψυχολόγους, για να επικοινωνεί με κάποιον και να καλύψει το κενό(το ψυχικό) που αισθάνεται.

Μπρρρ πάλι ψυχό-πλακωθήκαμε ας δούμε τώρα και την θετική πλευρά των πραγμάτων. Γιατί προσπαθούμε να συνάψουμε φιλικές σχέσεις:

-Η βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνεί με τους άλλους και να μην είναι μόνος του.

-Ο άνθρωπος αισθάνεται τη μηδαμινότητα της ύπαρξης του(τι έγραψε πάλι ο άτιμος), οπότε μέσω της φιλίας βρίσκει συμπαράσταση και κατανόηση.

Για αυτό λοιπόν είναι σημαντική η προσφορά φιλικών σχέσεων γιατί ο άνθρωπος δε αισθάνεται μόνος και γνωρίζει πως έχει ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον –φίλο του- που θα τον στηρίξει και θα τον βοηθήσει να δει ψύχραιμα τα προβλήματά του και να το αντιμετωπίσει όσο πιο σωστά γίνεται. Άμεσα ο άνθρωπος οδηγείται στην αυτογνωσία, γιατί διαπιστώνει τα προτερήματά του και τα μειονεκτήματά του και καταπολεμεί τον εγωισμό του. Επίσης αποκτά πρότυπα(τους φίλους του), που θα τον εμψυχώσουν, εάν κάνει κάτι σωστό και θα τον προστατέψουν, εάν κινδυνεύσει.

Αυτά και άλλα πολλά είναι η προσφορά των φιλικών σχέσεων.

Κάτι τελευταίο(για να δείξουμε φίλοι της ειρήνης, όχι τίποτε άλλο) είναι σημαντικό να υπάρχει φιλία μεταξύ των λαών, γιατί έτσι εδραιώνεται η παγκόσμια ειρήνη.

Αυτά τα λίγα είχα να πω για τις φιλικές σχέσεις, μεταξύ μας πάλι μπαρούφες είπα, οπότε ζητώ μια μεγάλη συγνώμη για τις εγκεφαλικές βλάβες που σας προκάλεσα και τώρα μου πέρασε η ιδέα πως δε έπρεπε να ονομάσω εφιάλτη το blog, δε πειράζει εμείς να είμαστε καλά.

ΥΓ:Να φανταστείτε έτσι γράφω έκθεση

5 σχόλια:

Zenia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Zenia είπε...

Πολύ ωραίο και καλογραμμένο..με έβαλε σε σκέψεις οφείλω να ομολογήσω!! Θα συμφωνήσω με όσα λες..ας μη ξεχνάμε ότι "Βασίζουμε μόνοι μας σ' αυτό τον κόσμο..οι φίλοι όπως τους επιθυμούμε,είναι όνειρα και μύθοι" όπως είπε και ο Έμερσον.Κάποτε είχα γράψει και εγώ κάτι σχετικό αλλά έριξα βάρος στη τάση που έχουν κάποιοι να δημιουργούν φανταστικούς φίλους γιατί αναζητούν το τέλειο και παράλληλα ξεφεύγουν από την αίσθηση της μοναξιάς

Υ.Γ Στο σχολείο δε θυμάμαι να είχε έκταση καμία μου έκθεση..Ενώ είχα ιδέες έφευγα στο πρώτο τέταρτο επειδή βαριόμουνα να γράφω και έκανα τη ζωή τη καθηγητών πιο εύκολη γιατί κάνω πολύ μικρά γράμματα με αποτέλεσμα να τους έβγαιναν τα μάτια για να προσπαθήσουν να καταλάβουν τί έχω γράψει:P Είναι που δε γράφαμε εκθέσεις στο pc αλλιώς..Μόνο στις πανελλήνιες έκανα τη καρδιά μου πέτρα και πήρα τη μεγάλη απόφαση να γράψω μία φυσιολογική έκθεση (λέμε τώρα)..

Charitos D. είπε...

Ν΄αφήσω κι εγώ το σχολιάκι μου.. Κυρίως για αν πω: μεγείες το blog! :)

ΣΒΕΤΛΑΝΑ είπε...

Περιμένω να διαβάσω ένα πραγματικό εφιάλτη αυτός μου φάνηκε λίγο κονσέρβα.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥ και ΠΕΤΑ!

:ppppp

Υ.γ. μη πολυσκάς για την φιλία σε λίγα χρόνια θα δεις ότι οι "κουμπαριές" μετράνε περισσότερο.

:D

Εφιάλτης είπε...

Σβελτάνα, το ξέρω αυτό που έγραψα δε αντιστοιχεί στο όνομα στο οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ :P.

Θα ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩθω και θα ΠΕΤΑΞΩ!

Όσο για τις κουμπαριές θα το έχω στα υπόψην μου.:D